عرق شنبلیله ، طبع ، خواص ، مضرات و طریقه مصرف شنبلیله گرداوری شد
شنبلیله
شنبلیله گیاهی است که عموما در نواحی اطراف دریای مدیترانه و جنوب آسیا رشد میکند و در کشورهای هند، چین، پاکستان، ایتالیا، مصر، یونان و … به وفور یافت میشود. همچنین از گیاهان بومی کشور ایران به شمار میآید. لازم به ذکر است که علاوه بر برگهای سبز گیاه شنبلیله، دانه شنبلیله نیز سرشار از مواد مغذی میباشد و ارزش غذایی بالایی دارد.
شنبلیله سرشار از مواد معدنی چون: مس، پتاسیم، کلسیم، آهن، سلنیوم، روی، منگنز و منیزیم میباشد و از نظر ویتامینی نیز دارای انواع ویتامینهای گروه B مانند تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، پیریدوکسین، فولیک اسید و نیز ویتامین A و C میباشد. علاوه بر موارد ذکرشده، دانههای این گیاه سرشار از پروتئین، لیزین، تریپتوفان، استروئید ساپونین و دیوسژنین (ترکیبی که خواص شبه استروژنی دارد) میباشد.
بهترین درمان طبیعی برای مشکلات پوستی مانند اگزما، جوش، خراش، زخمها، سوختگی، مشکلات پوستی ناشی از نقرس و نیز ضخیم و پرپشت شدن موها، استفاده موضعی از پودر دانه شنبلیله میباشد. برای این منظور لازم است پودر دانه شنبلیله را با آب داغ مخلوط نمایید و سطح آسیبدیده پوستی و یا مو را با این مخلوط بپوشانید.
طبع شنبلیله
طبع آن گرم و خشک است.
طریقه و میزان مصرف شنبلیله
بر روی یک گرم پودر دانه، یک استکان آب سرد ریخته و حداقل سه ساعت نگه میداریم؛ سپس آن را صاف کرده و میل میکنیم. از سویی چون محلول تلخ است، میتوان آن را با کمی عسل، شیرین نمود.
این عمل را میتوان تا ۵ بار در روز تکرار کرد؛ زیرا مصرف عادی پودر دانهها، تا ۵ گرم در روز مجاز است.
خواص شنبلیله
- ضد نفخ؛
- تسکین دهنده؛
- خلط آور؛
- ملین؛
- بزرگ کننده سینه؛
- افزایش دهنده شیر مادر؛
- افزایش دهنده میل جنسی؛
- درمان کننده سندرم قبل از قاعدگی؛
- تنظیم کننده قند خون؛
- حاوی آنتی اکسیدانها؛
- درمان علائم یائسگی؛
- درمان دیابت؛
- درمان تب؛
- درمان گلو درد؛
- درمان زخم؛
- درمان تورم غدد لنفاوی؛
- درمان ناراحتیهای پوستی؛
- درمان دردهای عضلانی و درد نقرس.
مضرات شنبلیله
1. یکی از اثرات جانبی متداول تهوع میباشد که با مصرف بیش از 100 گرم در روز احتمال تهوع افزایش مییابد. به این منظور روزانه کمتر از 8 گرم از این گیاه توصیه میشود. گازهای رودهای و اسهال نیز در برخی افراد گزارش شده است.
2. در صورت حساسیت پوستی به این گیاه، از درمانهای موضعی بر روی پوست اجتناب کنید؛ زیرا منجر به التهاب و راشهای پوستی میشود.
3. در صورت مصرف طولانی مدت ممکن است، در عرق و ادرار بوی شربت افرا ایجاد شود.
4. شنبلیله هم خانواده با بادامزمینی میباشد. اگر به بادامزمینی حساسیت داشته باشید، احتمال حساس بودن شما به شنبلیله هم وجود دارد.
5. شنبلیله سطح قند خون را کاهش میدهد و استفاده از دزهایی بیشتر از مقادیر توصیهشده باعث افت شدید قند خون میشود. اگر مبتلا به دیابت میباشید با احتیاط و با فاصله از انسولین و داروهای خود از این گیاه استفاده کنید.
6. این گیاه به عنوان درمان طبیعی برای آسم شناخته شده است؛ اما تنفس پودر آن باعث آسم و علائم آلرژی در افراد میشود.
7.از آنجایی که تخم شنبلیله دارای اثرات تحریک کنندگی رحم می باشد، از مصرف آن در دوران بارداری خودداری نمایید. اما از برگ آن میتوان در هنگام زایمان استفاده نمود.
8.بیماران دیابتی که از انسولین استفاده می کنند باید قبل از مصرف این گیاه با پزشک خود مشورت نمایند.
خواص عرق شنبلیله
نیروبخش و مقوی ، مفید برای بیماری قند ، مسلولین و اشخاص ضعیف ،کاهش دهنده کلسترول ، در استعمال خارجی برای قارچهای پوستی مفید است ، کمک به بهبود زخمها ،ضد التهاب گلو و بواسیر
طریقه مصرف عرق شنبلیله
(یک فنجان در یک لیوان آب بعد از غذا میل شود).
طبع عرق شنبلیله
طبیعت عرق شنبلیله گرم می باشد